Springendalloop langs herstelde kleine bronvijver

Springendalloop langs herstelde kleine bronvijver

Elk nadeel heeft z’n voordeel. Deze wijsheid van Johan Cruijff gaat dit jaar ook op voor de Springendalloop die voor zaterdag 11 november op het programma staat. Want als gevolg van onderhoudswerkzaamheden aan de grote bronvijver moet de route noodgedwongen worden aangepast. De hardlopers komen daarom dit keer niet langs de grote bronvijver, oftewel Janninks Kolk. De route is verlegd maar komt daarom wél langs de kleinste van de drie bronvijvers. 

Het probleem bij de grote bronvijver is nu dat het pas aangebrachte zand nog niet voldoende is ingeklonken waardoor de oever zacht, drassig en vooralsnog onbegaanbaar is. Reden voor de organisatie om de route te verleggen. ,,Maar de alternatieve route is minstens zo mooi, zo niet nog mooier”, zeggen Tonnie Bruns en Frans Wilbers. Zij zijn namens de Ootmarsumse Lopers Club verantwoordelijk voor de routes. ,,De lopers komen nu in een stukje Springendal waar ze anders niet komen.”

Geweldig
En dat is onder meer langs het dal van de Springendalsebeek maar ook langs de kleinste van de drie bronvijvers. De kleine bronvijver is uitgebaggerd en weer helemaal in de oorspronkelijke staat teruggebracht. ,,Het ziet er geweldig uit”, weten Bruns en Wilbers inmiddels uit eigen ervaring. De passage bij de middelste bronvijver is wel te gebruiken ondanks dat hier ook het een en ander is veranderd. Er zit nu een flinke klim in over boomstammen naar het vlonderpad over de Springendalsebeek. De aanpassingen in de route hebben geen gevolgen voor de afstand; die blijft nagenoeg gelijk.

Parkeren
De organisatie van de elfde Springendalloop is zo goed als klaar. Nieuw dit jaar is ook de uitbreiding van de parkeerfaciliteiten. In overleg met de gebruiker en Staatsbosbeheer is er een weiland als parkeerplaats bijgekomen op de hoek van de Hooidijk met de Bouwmansweg.

Inschrijven
Start en finish van de Springendalloop zijn op het vertrouwde adres van Hoeve Springendal aan de Brunninkhuisweg; een zijweg van de Hooidijk. De hardlopers kunnen kiezen uit drie afstanden: 5, 10 of 15 kilometer. De start is respectievelijk om 14.10, 14.05 en 14.00 uur. Het inschrijfgeld is 10 euro. De inschrijving gaat via inschrijven.nl.

Voor wandelaars is een tocht uitgezet door het Nederlands-Duitse grensgebied van 8 kilometer. Zij starten tussen 13.00 en 13.30 uur. Het inschrijfgeld is 5 euro. Wandelaars kunnen inschrijven door 5 euro over te maken op rekeningnummer NL88 RABO 0140 1080 84 t.n.v. OLC, met vermelding van je volledige naam en ‘8 km wandeling’.

De routes voor de diverse afstanden voor zowel wandelaars als hardlopers kan je hier bekijken.


Geplaatst op 8 nov. 2023

Terug naar overzicht