De Bert Buddingh’ Memorial

De Bert Buddingh’ Memorial

Opbrengst Ootmarsumse Molenloop is bestemd voor vorig jaar overleden oud-lid OLC.

De innemende lach van Bert Buddingh’ staat menigeen nog voor de geest

De Bert Buddingh’ Memorial. Zo heet de vierde Ootmarsumse Molenloop die daarmee dit jaar een extra bijzonder karakter én naam krijgt. Het traditionele voorjaarsevenement van de Ootmarsumse Lopers Club op zaterdag 25 mei wordt opgedragen aan de vorig jaar in juni overleden oud-huisarts van Ootmarsum, Bert Buddingh’. Hij overleed op 68-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker.

Behalve dat Bert Buddingh’ een geliefde huisarts was in Ootmarsum en omgeving, was hij ook jarenlang een fervent hardloper bij de OLC. Menigeen binnen de OLC herinnert zich Bert Buddingh’ als een altijd goedlachs en enthousiast lid van de club. ,,Eind jaren 90 van de vorige eeuw werd hij lid”, vertelt mede-organisator Boudewijn Weierink. ,,Hij tenniste toen veel maar hij wilde ook wat aan zijn conditie gaan doen. En hardlopen leek hem daartoe een ideale manier.” En dat bleek ook zo te zijn in de praktijk. Langzaam maar zeker verbeterde zijn conditie en daarmee ook zijn sportieve prestaties. ,,Hij was”, herinnert Weierink zich, ,,niet iemand die ineens aan allerlei wedstrijden ging meedoen om persoonlijke records te gaan lopen. Het ging hem vooral om zijn lichamelijk welzijn en het plezier dat hij aan hardlopen beleefde. Hij genoot net zoveel van de intervaltrainingen als van de lange duurlopen. Hij was altijd in voor een goed gesprek en een kwinkslag. Zijn innemende lach staat menigeen nog helder voor de geest.”

Voldoening
Naast de trainingen deed hij meerdere keren mee aan de Midwintermarathon in Apeldoorn en aan de halve marathon in Enschede. Weierink: ,,Hoe het ook ging, hij was altijd tevreden en blij dat hij weer de finish had gehaald. Hij vertelde meer dan eens dat hardlopen hem energie gaf voor zijn drukke werkzaamheden als huisarts.” Op een bepaald moment werd hij geplaagd door een achillespeesblessure. Die genas niet maar werd alleen maar erger. Noodgedwongen moest hij daarom stoppen met hardlopen. Dat ging met pijn in zijn hart. Maar met fietsen en wandelen vond hij goede alternatieven. Ook dat gaf hem veel voldoening.

In 2012 werd bij Bert Buddingh’ de diagnose myeloïde leukemie gesteld. Daarvoor werd hij nog in hetzelfde jaar met succes behandeld middels chemokuren en een stamceltransplantatie. Vier jaar later bleek Bert lymfeklierkanker in de darm te hebben en opnieuw ging hij met succes de strijd aan. Maar de derde keer dat kanker bij hem werd geconstateerd, in juni van vorig jaar, was teveel. De vele zware, voorgaande behandelingen hadden hun tol geëist. Vier weken voor Bert overleed, was hij nog met zijn vrouw Erna met de camper op reis in Portugal en leek er niets aan de hand. Toen ze net terug waren, werd Bert plotseling ziek. Op 24 juni is hij overleden.

Dankbaar
Erna Buddingh’ beseft dat de elf jaren die Bert nog gegund waren na de diagnose in 2012 ‘hele waardevolle’ waren. ,,Dat hadden we”, vertelt ze, ,,te danken aan innovatieve behandelingen die tot een paar jaar daarvoor niet mogelijk waren. Wat dat betreft, heeft Bert gewoon geluk gehad. Het waren elf jaren die ons veel moois en dierbaars hebben opgeleverd. Bert heeft daar van genoten. En daar zijn we heel dankbaar voor.”

Daarom willen Erna Buddingh’ en haar kinderen Marieke, Anneloes en Floortje iets terugdoen ‘voor wat wij hebben gekregen’. En dat ‘iets terugdoen’ is de deelname geworden aan de Alpe d’HuZes op
6 juni. Door zo vaak ze kunnen de berg in de Franse Alpen fietsend of lopend te beklimmen zamelen ze geld in voor het Koningin Wilhelmina (Kanker)Fonds. Erna, haar kinderen en familie en vrienden hebben zich daarvoor met twee teams ingeschreven. En dus is het zaak om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor dat goede doel. In december verkochten ze op de Ootmarsumse Kerstmarkt sokken en op 20 april verzorgt Ootmarsummer en oud-wielrenner Tom Veelers een wieler-clinic waarvan de opbrengst ook ten goede komt aan Alpe d’HuZes. Daar komt dan op 25 mei de Molenloop bij: de Bert Buddingh’ Memorial.

Niet vergeten
Erna Buddingh’ is zeer getroffen voor het gebaar van de Ootmarsumse Lopers Club. ,,Dat de hardlopers na al die jaren Bert nog niet vergeten zijn is prachtig. Dat doet mij, dat doet ons heel goed. Bert beleefde namelijk heel veel plezier aan het hardlopen. Het was soms een heel gepuzzel om de tijd te vinden, maar als het ook maar enigszins mogelijk was, ging hij hardlopen. Dat hij moest stoppen, speet hem zeer. Het is helemaal geweldig natuurlijk dat de opbrengst van de Molenloop volledig ten goede komt aan Alpe d’HuZes. Wij doen ook zeker mee.”

Zowel hardlopers als wandelaars kunnen meedoen aan de Bert Buddingh’ Memorial Molenloop. Zij kunnen kiezen uit twee afstanden: 5 of 10 kilometer. De route loopt door de Ageler en Nutter Es met de Kuiperberg als middelpunt. Start en finish zijn bij de molen van Oude Hengel aan de Oldenzaalsestraat. De start van de wandelaars voor beide afstanden is 13.30 uur en voor de hardlopers is de starttijd om 14.00 uur.

De inschrijving wordt zaterdag 16 maart opengesteld en gaat via inschrijven.nl

Sponsors
Het startgeld voor zowel de wandelaars als hardlopers bedraagt 5 euro. De deelnemers kunnen ook een extra bedrag bijdragen voor Alpe d’HuZes van 5 euro; meer mag ook maar dan moet zelf het extra bedrag worden ingevuld. ,,Er zijn al lopers”, weet Boudewijn Weierink, ,,die niet alleen zelf een extra donatie doen maar ook op pad gaan voor sponsors. Er zijn er die – met succes - bij hun eigen werkgever hebben aangeklopt. Dat is toch fantastisch, want hoe groter de opbrengst, des te beter voor het KWF.”

Auto’s kunnen worden geparkeerd op de aanpalende Stadsweide en voor rijwielen is bij de molen ruimte gecreëerd. Er is tijdwaarneming maar geen -registratie.

Geplaatst op 11 mrt. 2024

Terug naar overzicht