Tweede lustrum met recorddeelname in alle opzichten geslaagd

Tweede lustrum met recorddeelname in alle opzichten geslaagd

Soms moet je gewoon geluk hebben. En dat hadden de deelnemers aan de tiende Springendalloop zaterdag. Want de weersomstandigheden waren eigenlijk te mooi om waar te zijn. Mede daardoor was deze lustrumloop in alle opzichten geslaagd. Behalve het fraaie weer kende de Springendalloop ook een record-aantal deelnemers.

Dat was vooral ook te danken aan het nieuwe onderdeel dat dit keer voor het eerst op het programma stond: een wandeltocht over 8 kilometer. De organisatie speelt hiermee in op een toenemende behoefte. Steeds meer mensen willen actief blijven in de buitenlucht. Naast de hardlopers dus ook wandelaars die genoten van de prachtige omgeving van Hezingen en van Het Springendal en van het prachtige weer. Iedereen had het zaterdag naar zijn zin; ook de toeschouwers en de vele vrijwilligers die de Springendalloop wederom tot een groot succes maakten.  

Berthon Meen
En natuurlijk waren er ook de persoonlijke verhalen. Zoals dat van Berthon Meen uit Fleringen al tien jaar een enthousiast loper bij de OLC. Hij genoot zaterdagmiddag volop van de drukte en gezelligheid bij de start en finish van de tiende Springendalloop. Voor het eerst sinds lange tijd maakte hij weer deel uit van de ‘loperswereld’. Al kon hij zelf niet meedoen. Hij bekeek het allemaal vanuit een rolstoel waarmee hij zich sinds enige tijd noodgedwongen moet behelpen. Als gevolg van een ernstig ongeval met een oldtimer race-motor begin september. Berthon scheurde van beide knieën de banden. Hij heeft een lang revalidatie-traject voor de boeg.

Een spontaal applaus klonk op toen zijn ‘verhaal’ was verteld. Een bijzonder teken van meeleven van zovelen. Wat was Berthon er graag bij zaterdagmiddag. En met hoeveel extra plezier luidde hij wel niet de bel als teken dat de deelnemers aan de 10 kilometer op pad konden gaan. Want onder de deelnemers bevonden zich namelijk ook zijn zoon Teun en dochter Eefje. Die wilde hij als trotse vader graag zien lopen en toejuichen. Maar die trots was wederzijds. Want wat hadden Teun en Eefje respect en bewondering voor de manier waarop hun vader het hersteltraject doorstaat. 

Weerkomm’n
Verder  waren daar de ‘boodschappen’ van de verschillende anderen die het startschot voor een onderdeel mochten lossen. Zoals van locoburgemeester en wethouder Benno Brand, Hennie – van de Kes – Steggink en Marian Brunninkhuis. ‘Hen goan en weerkomm’n’ sprak Marian Brunninkhuis slechts vier woorden om de lopers op pad te sturen. Maar ze lieten aan duidelijkheid niets te wensen over. En het kan bijna niet anders of al die lopers zullen volgend jaar ook inderdaad terugkeren op Hoeve Springendal. Want het was voor iedereen puur genieten.

De sfeer was fantastisch. Dat iedereen er zin in had bleek al bij aankomst. Maar ook tijdens het lopen en zeker ook daarna met de warme chocolademelk  en krentenwegge in de hand zat de stemming er goed in.  De organisatiecommissie van de Ootmarsumse Lopers Club keek en zag dat het goed was.
Dat de beleving centraal staat, maakte de loper onbedoeld duidelijk die als eerste over de finish van de 15 kilometer ging. Gevraagd naar de tijd, wist hij niet direct een antwoord te geven. ,,Maar daar gaat het wat mij betreft ook niet om”, hijgde deze jonge loper uit Woerden nog na. ,,Ik ben hier naar toe gegaan om op de eerste plaats te genieten van de prachtige omgeving hier. En dat is goed gelukt; wat is het hier ontzettend mooi.” En oh ja, de tijd: net binnen de 57 minuten. Andere lopers uitten zich in soortgelijke woorden.

Het was ook aan de gezichten te zien. Bij de start, onderweg en bij het finishen. Velen kwamen met de handen of een duim omhoog onder het finishdoek door. Sommigen juichend en meesten bovendien met een glimlach of breed lachend. Daar was ook alle reden voor want het waren zaterdagmiddag bij de Springendalloop alleen maar winnaars. Getuige alleen al de blijde gezichten van Annie en Marietje Steggink. De twee zussen deden mee aan de wandeltocht door de omgeving die ze op hun duimpje kennen. Want een paar honderd meter van Hoeve Springendal werden Annie en Marietje geboren; Annie woont er nog en Marietje komt er geregeld. ,,Juist omdat we het hier zo goed kennen, maakte het bijzonder voor ons. Juist ook het samen wandelen met anderen maakte het extra gezellig. Volgend jaar doen we zeker weer mee.”

Sfeer
De wandelaars zorgden voor een relaxte en gezellige sfeer op het centrumplein van Hoeve Springendal. En dat maakte ook de finish van de lopers van de verschillende afstanden extra bijzonder.  De chocolademelk met krentenwegge was niet aan te slepen. Ook de ‘derde helft’ was weer ouderwets. Voor menigeen een extra reden om aan de Springendalloop mee te doen. De meesten kennen het genoegen om bij de warmte van een brandende vuurkorf na te praten met een bokbiertje binnen handbereik.  En ronduit gezellig; dat bleef het nog lang op Hoeve Springendal. Of velen toen nog dachten aan de boodschap van Marian Brunninkhuis, is niet bekend. Maar dat velen volgend jaar zullen ‘weerkomm’n’, dat staat wel vast.

De impressiefoto's van deze mooie dag zijn te vinden in het fotoalbum, waarvoor we Paul Eertman, Caspar Kouijzer en Kees Tetteroo hartelijk willen bedanken!Geplaatst op 14 nov. 2022

Terug naar overzicht