Nieuws

Terug

Teutolauf; een parel net over de grens

 

In 2001 zijn we als OLC’93 met een grote groep voor het eerst aan de start verschenen in Lengerich bij de Teutolauf. Iedereen liep destijds de 12 kilometer (Waldlauf). Sindsdien ging er vrijwel jaarlijks, een klein groepje naar Lengerich om vooral de hoofdafstand, van 29 kilometer te bedwingen. Dit najaar stond er geen marathon op het programma en besloot de TC gericht te gaan trainen voor de Teutolauf.  We hebben met een grote groep, fijne trainingssessies gehad op onder andere de Teutenberg en de Hezenberg. 

Zaterdag 19 oktober was het dan zover. Om 11.00 uur vertrok een grote groep OLC leden (plus minus 25 lopers) met een bus van Brookhuis naar het Teutoburgerwald. Iedereen had er zin in. Het voelde toch als een soort schoolreisje. Op anderhalf uur rijden loop je in een prachtige heuvelachtige omgeving en de sfeer is altijd gemütlich bij de TV Hohne. Leuke van deze loop is ook dat de organisatie helemaal in handen is van een Omnisportvereniging TV Hohne. Alle leden zijn actief met  zelf gebakken taarten, staan langs het parkoers met thee, cola, water etc. Geen commercieel gedoe, maar een mooi loopevenement voor en door eigen verenigingsleden. 

Voor een deel van de OLC’ers was het een eerste kennismaking met de Teutolauf. Hans Oude Rengerink, Paul Zwetsloot en Marc Kokkelink liepen voor de eerste keer de zware Teutolauf. Rudy Feldman, Ivo Schreven, Rob Rouwers, Arjan Kuipers, Jan Oude Hengel, Koert Weustink en Andre Oude Vrielink stonden al vaker aan de start bij de zware TL. Een grote groep OLC debutanten liep de 12 kilometer, de zogeheten Waldlauf. Esther Risseeuw stond aan de start bij de 6 kilometer.

Voor de eerste keer was er een nieuw obstakel in het 29 kilometer parkoers vastgelegd, te weten het Baumwipfelpfad, een 25 meter hoge loopbrug in Bad Iburg. Neergezet in 2018 tijdens de Landesgartenschau. Lopers die in Osnabrück in 2018 aanwezig bij het jubileum loopweekend kunnen zich dit nog wel herinneren.  Deze hoge loopbrug wordt beklommen via een toren van 25 meter hoog en daarna is het 500 meter rennen over de brug. 

De weersverwachting beloofde veel nattigheid, maar bij de start scheen zelfs een waterig zonnetje. De lopers van de 12 en 6 kilometer hadden geluk, daarentegen kwam voor de 29 km groep in het laatste deel, de regen met bakken naar beneden.

Heel bijzonder was dat praktisch net als bij mijn eerste deelname in 2001 tijdens de zware klim een roedel herten dwars door het lange lint van de lopers rende. Ze vlogen met zijn vijven in een flits voorbij. Het grootste damhert voorop. Was een prachtig gezicht. 

We mochten als OLC leden nog zelfs met een paar prijzen huiswaarts gaan. 

Danielle Olde Weghuis haalde op de 12 km de derde prijs bij de vrouwen 35+ op. Ze had het startnummer overgenomen van Marieke Pross. Ze was zelf helemaal beduusd en weigerde eerst naar het ereschavot te lopen. Maar een prijs is toch een prijs ! Als ze echt in haar juiste leeftijdsklasse had gelopen ( 50+), was ze als 29ste geëindigd. Blijkbaar doen de oudjes het beter dan de jonkies..

Raymond Bruns eindigde op de 12 km, bij de 50+ als tweede. Ook een knappe prestatie, aangezien Raymond vaak door blessures wordt geplaagd.

Rond 18.00 uur konden we ons uitje voortzetten in het centrum van Lengerich in een vakwerk Gaststube, genaamd Römer. Twee jaar terug waren we hier ook al te gast geweest en werd het een gedenkwaardige avond. Het werd iets later dan gepland voordat we met de bus richting dit etablissement konden gaan. Andre Oude Vrielink was zo kapot na afloop dat hij een verkeerde sporttas had meegenomen.  Gelukkig werd de rechtmatige eigenaar teruggevonden en kon Andre met zijn eigen sporttas in de touringcar plaatsnemen.

In Römer was door de eigenaresse extra personeel ingehuurd, ze was dan ook blij dat we weliswaar iets later dan gepland, het restaurant binnen traden. Op de eerste verdieping hadden we helemaal een eigen ruimte voor onszelf. Eerst werd er gegeten en later ging de hele groep, naar de begane grond om zich verder aan de bar te laven met de nodige drank. En ook hier herhaalde de geschiedenis zich. In 2001 stonden op een bepaald moment Alphons Weierink en Paul Sijtsma in een buurtcafé vlakbij de start zelf achter de bar te tappen. Ps dat buurtcafé is er niet meer. In Römer gebeurde hetzelfde met Margot Oude Rengerink. Zij mocht ook even achter de bar staan om het bier aan te reiken.

Het was een uitermate gezellige afsluiting van de prachtige Teutolauf. Alle debutanten waren heel enthousiast over deze eerste kennismaking met de Teutolauf. We hadden ook een  fijne relaxte chauffeur (die we alvast gevraagd hebben voor volgend jaar). Ik denk dat het niet de laatste keer is geweest dat we als OLC’93 de Teutolauf en Römer hebben aangedaan.

Ik wil hierbij de OLC trainers bedanken voor de specifieke heuveltrainingen en begeleiding. Ik bedank ook Margot Oude Rengerink voor de organisatie van deze mooie trip. Het was top. Uitslagen zijn op de website van de teutolauf terug te vinden.  

Tevens worden de foto's op korte termijn in een fotoboek op deze website geplaatst.

Groet,

Ben Graven