Geslaagde Springendalloop OLC

Geslaagde Springendalloop OLC

Samen de schouders eronder en dan zijn we tot heel wat in staat. Dit konden we zaterdag weer eens vaststellen na de negende Springendalloop. Iedereen deed met plezier wat hij of zij moest doen en dank zij de vele tientallen enthousiaste vrijwilligers kunnen we de negende versie van dit sportieve evenement bijschrijven als een uiterst geslaagde. Volgend jaar dus voor de tiende keer de Springendalloop en de OLC zou de OLC niet zijn als daar vanwege het tweede lustrum niet iets heel moois van wordt gemaakt.

Opvallend waren zaterdagmiddag de vele lachende gezichten van de lopers en loopsters die over de finish kwamen. Het plezier van het lopen in de prachtige natuur van het Springendal en Hezingen en de trots en voldoening over de eigen prestatie waren van de gezichten af te lezen. ,,En daar doen we het ook allemaal voor”, zei voorzitter Alphons Weierink van de organisatiecommissie. ,,Het gaat bij de Springendalloop op de eerste plaats om de beleving. En die was er volop.”

De weersomstandigheden waren prima te noemen voor de Springendalloop. Na de nachtelijke regenval vooraf bleef het ’s middags droog. Wel was door de regen het parcours zwaarder dan anders maar dat was voor niemand van de lopers een punt. Waar nodig werd de snelheid aangepast. De deelnemers kwamen niet alleen uit de regio maar uit het hele land. Van het Noord-Groningse Warffum tot Amstelveen en van Maastricht tot Deventer.

Monique Buscher

Voor de start van de 15 kilometer werd Monique Busscher-Kok in het zonnetje gezet. Alphons Weierink vertelde de verzamelde lopers waarom. Monique heeft namelijk eind september voor het eerst een heuse marathon gelopen; die van Berlijn. ,,En dat deed ze”, vertelde Alphons, ,,met een bijzondere missie. Monique deed dat namelijk voor haar begin dit jaar overleden moeder. Haar eerste marathon moest een eerbetoon worden aan haar.”

Maar dat ging bijna mis, want bij een waterpost op 26 km kwam Monique lelijk ten val. Ze viel languit voorover en brak daarbij haar elleboog. Ondanks de hevige pijn liep Monique toch door. Monique legde uit waarom: ,,Mijn moeder had de laatste jaren van haar leven veel pijn maar klaagde daar nooit over. En daarom wilde ik ook niet piepen.” Ondanks alles haalde Monique de finish bij de Brandenburger Tor. Haar missie was volbracht. Reden voor Alphons haar namens de organisatie te verrassen met een door Paul Eertman in goud beschilderde olifant. Met daarop het portret van Monique’s moeder verwerkt in de medaille van deze memorabele  marathon.

Applaus

Monique wist niet wat haar overkwam; ze wist van niets en moest wel even slikken toen ze de olifant had uitgepakt. Het applaus van de vele honderden meelevende lopers bij de start maakt dit moment extra bijzonder voor haar en haar man Ronny. Vervolgens telde Monique vijf seconden af om daarna de bel te luiden als startsein voor de 15 km van de Springendalloop. 

Het startsein voor de 10 km werd gegeven door Kees-Jan Westra; hij is als boswachter sinds dit voorjaar de opvolger van Jeroen Buunen. Hij liet desgevraagd  weten van plan te zijn om ooit de 5 km van de Springendalloop te gaan doen. Het startsein voor de 5 km werd gegeven door Marian Brunninkhuis van Hoeve Springendal. Daarmee werd vastgehouden aan een oude familietraditie. Oma Brunninkhuis gaf ook ooit het startsein voor de Springendalloop.

Na de finish was er voor iedereen warme chocolademelk met een plak krentenwegge in de kapschuur. En dat ging er wel in. En dat gold ook voor de drankjes en de hapjes in de tent die Corona-proof was. Ook de andere maatregelen werden strak nageleefd. Maar het was er zeker niet minder gezellig door: en dat is toch het kenmerk van de OLC.

Vrijwilligers

,,Voor ons was het naleven van de Corona-maatregelen vanzelfsprekend”, aldus Alphons die ook een speciaal dankwoord in petto had voor de vele vrijwilligers. ,,Chapeau, zonder jullie hadden we dit niet kunnen doen.” En zo is het maar net. En nu op naar de tiende editie van de Springendalloop. Maar eerst, in mei dit keer, de tweede Ootmarsumse Molenloop. ,,En zo hebben we”, zegt OLC-voorzitter Jos Dijkhuis, ,,als OLC het jaar door twee mooie loopevenementen waarmee we vele liefhebbers een plezier kunnen doen. 


De foto’s van Paul Eertman geven een goede impressie van een prachtige Springendalloop, welke hier in te zien zijn. Ook op de website van Tubantia staat een hele mooie foto-serie van de Springendalloop afgebeeld.

Geplaatst op 15 nov. 2021

Terug naar overzicht