Nieuws

Terug

OPEN BRiEF: Jongkind Loop een gemiste kans voor OLC

OPEN BRIEF

Lattrop-Breklenkamp was afgelopen zondag het decor van de eerste Jongkindloop. Een hardloopwedstrijd over 5, 10 of 15 kilometer. Plus nog eens verschillende afstanden voor wandelaars. Noordoost-Twente is hiermee ontegenzeggelijk een heel mooi sportief evenement rijker. De Jongkindloop past naadloos in het rijtje van de Landgoed Twente Marathon in Denekamp, de Kemveldloop in Tilligte en natuurlijk onze eigen Springendalloop. Lopen om plezier te beleven; te genieten en niet zozeer om persoonlijke records scherper te stellen. Met na afloop een gezellig samenzijn onder het genot van een drankje en een hapje.

De Jongkindloop bleek een ideale loop voor de OLC. Want eigenlijk alle ingrediënten om het OLC’ers naar de zin te maken waren/zijn aanwezig. Maar wat schetste eigenlijk een klein beetje mijn verbazing; er waren nauwelijks OLC’ers. Een stuk of zes ‘ouwe getrouwen’ als Jos, Ben, Karel, Rob Richard en ondergetekende stonden zondagmorgen aan de start. En Lotte ook. Plus nog enkele wandelaars als Gerrie, Anne en Harry. Patricia was er samen met haar kinderen om iedereen aan te moedigen. Dat was het.

Als ik heel eerlijk ben, vind ik een dergelijke deelname van de OLC wel heel erg minimaal. Nota bene een nieuwe loop in onze eigen ‘achtertuin. In het dorp waar bovendien ook nog eens een aantal zeer gewaardeerde en toegewijde OLC’ers vandaan komt.  Daar hadden we ons als OLC eigenlijk in veel grotere getale moeten manifesteren. Zoals Dionyssos uit Denekamp dat deed. Deze club was met enkele tientallen lopers en loopsters nadrukkelijk aanwezig. En staken daarmee de organisatie van de kersverse Jongkindloop een welkom hart onder de riem.  Want bij zo’n eerste keer kun je alles en iedereen immers goed gebruiken.

Gelukkig voor de organisatie en de deelnemers was de eerste klap een daalder waarde en was de eerste aflevering van de Jongkindloop een groot succes. Met enkele honderden hardlopers en even zovele wandelaars die er een mooi evenement van hebben gemaakt en met prachtig weer. Het was een ouderwets genoegen om mee te doen. Te lopen langs het water van de Gele beek met de skyline van Lattrop tegen de achtergrond, langs de droog gevallen Bergvennen, langs Huis Brecklenkamp, door het fraaie buitengebied van Breklenkamp, langs Het Spiek met uiteindelijk de finish weer bij Erve Bossem waar ook de start was. En waar voor iedereen een goody bag klaar lag met heerlijke versnaperingen en enkele consumptiebonnen. We hebben er met elkaar een paar biertjes op gedronken, genoten van de gezelligheid en reuring op Erve Bossem met muziek en van alles en nog wat.

We hebben vooral ook vastgesteld dat het een gemiste kans was om daar met niet veel meer OLC’ers aanwezig te zijn geweest. Natuurlijk was vroeger zeker niet alles beter. Voor wie het niet – meer – weet, wil ik nog wel eens een keer vertellen hoe het zeker in de beginjaren van de OLC ging. Gezelligheid en saamhorigheid waren toen de toverwoorden. Als we als altijd spontaan besloten om ergens voor te gaan en mee te doen, dan gebeurde dat. Vrijwel iedereen ging dan mee. En dat het gezellig was, was bij voorbat een garantie. Deze cultuur vormde vele jaren het bestaansrecht van de OLC naast dat er natuurlijk ook in sportieve zin goed werd gepresteerd. De OLC is de afgelopen 25 jaar uitgegroeid van een club van enthousiaste ‘vrijbuiters’ tot een degelijke sportvereniging met een prima sportstructuur. Maar dat laat natuurlijk onverlet dat we onze afkomst niet hoeven te verloochenen. Oftewel: laten we het deel van onze identiteit waar het de gezelligheid en saamhorigheid betreft  niet uit het oog verliezen. Waar we vroeger met de ‘hele OLC’ op pad gingen, lijkt het er vandaag de dag op dat in toenemende mate leden individueel zijn of haar weegs gaat. Een paar OLC’ers gaan naar Amsterdam, naar Rotterdam, naar Münster, naar Klazienaveen, naar Vasse of waar ook maar. Daar is helemaal niets op tegen; vrijheid blijheid. Maar soms kunnen we als vereniging, als leden, als bestuur ook zeggen: daar gaan we met z’n allen naar toe. Dat ruim van tevoren kenbaar maken zodat de technische commissie er ook nog iets mee kan. Het is goed voor de uitstraling van de club en voor de gezelligheid. En het is ook onze noaberplicht om de buren te steunen. We doen dat al jaren met de Kemveldloop in Tilligte waar we als OLC een aardige ‘staat van dienst’ hebben opgebouwd en waarom zouden we dat ook niet kunnen met de Jongkindloop in Tilligte? Het evenement leent zich er perfect voor. Bij de Springendalloop willen we ook graag een zo groot mogelijke support; laten we dat ook anderen gunnen. Al is het alleen maar voor de gezelligheid en saamhorigheid.

Alphons Weierink

 

OPEN BRiEF: Jongkind Loop een gemiste kans voor OLC