Nieuws

Terug

De 6,75 Club laat roemruchte klootschiet-historie herleven

 

Wat heeft Ootmarsums rijke historie met de 6,75 Club te maken? Sinds afgelopen vrijdag meer dan ooit. Want de oudere lopers van de OLC laten met hun geregelde onderlinge klootschietwedstrijden door het jaar heen voortaan een belangrijk historisch feit herleven. Namelijk de veldslag tussen de Oldenzaalse en Ootmarsumse klootschieters in 1747.

Voor wie hiervan niet op de hoogte is: Oldenzaal daagde in dat jaar Ootmarsum uit om te gaan klootschieten met als inzet 80 gouden dukaten.  De Oldenzalers voelden zich bij voorbaat superieur en dachten even makkelijk te gaan winnen. Maar dat liep anders: de Ootmarsumse klootschieters wonnen en eisten de 80 dukaten op. Maar die had Oldenzaal niet bij zich en vervolgens ontstond er een kloppartij waarbij Ootmarsum het Oldenzaalse stadsvaandel buit maakte en als alternatieve overwinningstrofee mee terug naar huis nam.

Dat – inmiddels zwaar versleten en verschoten - vaandel hing decennia lang in het voormalige stadhuis en in een afgesloten ruimte in de bibliotheek. Maar de 6,75 Club heeft er een soort replica van gemaakt. Een vaandel met daarop het logo van de 6,75 Club. En dat vaandel nu is elke keer de inzet als de mannen gaan klootschieten. 

Bloedfanatiek

Afgelopen vrijdag was de eerste keer. En het kan geen toeval zijn dat de inzet om te winnen groter was dan ooit. Sterker nog; de mannen waren bloedfanatiek op de Springendalbaan van Oud-Ootmarsum. Het ‘Oldenzaalse team’ won het dit keer van het ‘Ootmarsumse team’. Het winnende team bestond uit: Ben Hofland, Paul Eertman, Jan oude Hengel, Jos Dijkhuis, Paul Sijtsma en Alphons Weierink. Zij gingen dit keer met de ‘eer’ strijken. 

De prijs voor het meest bijzondere schot van de middag – 100 meter omhoog – ging naar Jan Lohuis. Maar anders dan destijds in 1747 werd er deze klootschietmiddag gebroederlijk nagezeten bij De Bölte. Ben Hofland nam daar het klootschietvaandel van de 6,75 Club in gebruik. En het bleef nog lang erg gezellig.

Deze foto’s geven en impressie van klootschietstrijd om het vaandel van de 6,75 Club.